Jaką dietę stosować przy karmieniu piersią?
Spis treści
Karmienie piersią ma duży wpływ na organizm kobiety. Jest to czas zmian hormonalnych, fizycznych, a często nawet psychicznych. Kobieta powinna być świadoma faktu, że dobrze zbilansowana dieta jest przejawem zdrowia nie tylko o własne zdrowie, ale także o dobro dziecka. Jak powinna wyglądać dieta matki karmiącej? Czy istnieje lista zakazanych produktów?
Mleko matki – skład, wartość kaloryczna
Pokarm z piersi kobiety zawiera wystarczającą liczbę kalorii i składników odżywczych, aby całkowicie zaspokoić potrzeby żywieniowe dziecka aż do ukończenia szóstego miesiąca życia. Po tym okresie można rozpocząć proces rozszerzania diety malucha. Co ważne, mleko zachowuje stały skład, nawet jeżeli w diecie matki brakuje niektórych składników. Dlatego tak często zdarza się, że podczas karmienia piersią bez zachowania zbilansowanej diety bogatej w wapń, żelazo i witaminy, kobieta zmaga się z wypadaniem włosów, czy z pogorszeniem stanu cery.
Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie matki karmiącej?
Dieta kobiety, która karmi piersią, powinna być bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Chodzi o dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Kobieta powinna wprowadzić do swojej diety kasze, ciemne makarony, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe oraz płatki owsiane. Pożądanym składnikiem w diecie kobiety karmiącej piersią są także ryby i delikatne mięso. Nie powinno zapominać się o nabiale oraz orzechach. Doskonałym źródłem tłuszczów są oleje roślinne i prawdziwe masło. Co ważne, kobieta w okresie laktacji może bez ograniczeń spożywać niemal wszystkie warzywa. Dobrą decyzją jest także wprowadzenie do diety dziennej porcji owoców sezonowych.
Błonnik w diecie matki karmiącej
Kobieta karmiąca piersią powinna zadbać o to, aby jej dieta obfitowała w produkty pełnoziarniste. Grube kasze, otręby, brązowy ryż, ciemny makaron i płatki owsiane są źródłem nie tylko błonnika pokarmowego, ale także wielu cennych minerałów.
Źródło białka w diecie matki karmiącej
Podstawowym źródłem białka podczas karmienia piersią powinno być mleko, jogurty, kefiry i sery. Dostarczają one także odpowiednią porcję tłuszczu i wapnia. Zaleca się spożywanie naturalnego nabiału, którego smak można wzbogacić za pomocą świeżych, krajowych owoców. Równie cennym źródłem białka, żelaza, wapnia i magnezu są nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja i chude mięso. Wymienione produkty powinno się gotować, dusić, grillować lub gotować na parze. Zaleca się ograniczenie smażenia, szczególnie na głębokim tłuszczu.
Nawadnianie w trakcie laktacji
Równie ważne co zbilansowana dieta bogata w minerały i składniki odżywcze jest odpowiednie nawadnianie organizmu matki karmiącej. Przyjmuje się, że organizm kobiety produkuje około 700 ml mleka dziennie. Oznacza to, że ilość przyjmowanych płynów powinna wzrosnąć o około jeden litr w skali doby. Kobieta karmiąca powinna przyjmować około trzech litrów płynów dziennie. Podstawę nawodnienia powinna stanowić mineralna woda niegazowana. Dobrym pomysłem jest także picie herbat owocowych, produktów mlecznych oraz świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych.
Ile kalorii powinna przyjmować kobieta karmiąca piersią?
Wyprodukowanie dziennej porcji mleka dla dziecka zużywa około 625 kcal. Przyjmuje się, że 500 kcal powinno być dostarczane wraz z pożywieniem, a reszta energii może pochodzić z zapasów tkanki tłuszczowej zgromadzonej w organizmie kobiety. Pierwsze sześć miesięcy karmienia piersią powinno więc powodować zwiększenie kaloryczności pożywienia o około 500 kcal dziennie. Po upływie tego czasu nadwyżka może wynosić 300 – 400 kcal. Uśredniając, młoda mama powinna przyjmować dziennie około 2700 kcal, jednak wartość ta powinna zostać dostosowana do wieku, wagi, wzrostu i trybu życia kobiety.
Czy dieta matki wpływa na skład pokarmu?
Do produkcji pokarmu wykorzystywane są przede wszystkim składniki odżywcze gromadzone w organizmie kobiety. Menu matki karmiącej ma jednak wpływ na poziom witaminy D, A, B6, B12, kwasów tłuszczowych oraz jodu i selenu w mleku, które przyjmuje maluch. Warto zaznaczyć, że dieta mamy nie ma wpływu na ilość tłuszczów, węglowodanów, czy białka w pokarmie. Okazuje się więc, że kobieta karmiąca piersią może jeść prawie wszystko. Jeżeli zbilansowana dieta nie jest w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej porcji wapnia, jodu, witaminy D oraz kwasów tłuszczowych, warto skonsultować się z lekarzem i rozważyć suplementację tych składników.
Skąd czerpać składniki odżywcze w diecie matki karmiącej?
W celu zapewnienia odpowiedniego poziomu witaminy D, A, B6, B12, jodu i selenu w mleku matki warto wzbogacić dietę o określoną grupę produktów spożywczych. Mowa tu przede wszystkim o jajach, nabiale, podrobach, rybach, szpinaku, jarmużu, brokułach, papryce, marchwi, pomidorach, truskawkach oraz morelach.
Dieta mamy karmiącej – jakich produktów powinno się unikać?
Jak już wspomnieliśmy, karmiąca piersią mama może jeść praktycznie wszystko. Należy uważać wyłącznie na leki, które mogą przenikać do pokarmu i oddziaływać na delikatny organizm dziecka. Przyjmowanie leków i suplementów w okresie laktacji należy każdorazowo konsultować z lekarzem.
Kobieta podczas laktacji powinna także wyeliminować z diety tłuszcze utwardzone. Pomimo tego, że dieta matki karmiącej nie wpływa na poziom węglowodanów w pokarmie, szkodliwe tłuszcze trans, mogą podnieść ich poziom. Tłuszcze utwardzone są niebezpieczne zarówno dla zdrowia kobiety, jak i dziecka.
Kobieta karmiąca piersią powinna także całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu, który może mieć niezwykle szkodliwy wpływ na zdrowie maluszka. Już śladowa ilość alkoholu może wywołać negatywne skutki na rozwój dziecka i powodować problemy trawienne oraz senność. Należy zachować ostrożność podczas picia kawy i mocnej herbaty. Dzienna dawka kofeiny w diecie matki karmiącej nie powinna przekraczać 300 mg na dobę. Zaleca się całkowite zrezygnowanie z napojów energetyzujących oraz ze sztucznych barwników i konserwantów.
Czytaj więcej na ten temat: Czego nie możesz jeść karmiąc piersią?
Dieta matki karmiącej w pigułce
Podstawą żywienia matki karmiącej powinna być zdrowa, zbilansowana dieta. Zaleca się ograniczenie kofeiny i teiny oraz całkowitą rezygnację z alkoholu, napojów energetycznych i papierosów. Kobieta w okresie laktacji powinna przyjmować 5 posiłków dziennie, dbając o stałe pory jedzenia. Oprócz odpowiedniego żywienia bardzo ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Podstawą nawadniania powinna być woda niegazowana, świeże soki i herbaty owocowe. Przynajmniej dwa z pięciu przyjmowanych posiłków powinny obfitować w żelazo. Głównym źródłem żelaza powinny być warzywa strączkowe i chude mięso. Nie można zapomnieć o źródłach węglowodanów, jakimi są kasze, makarony, pieczywo pełnoziarniste oraz warzywa.
Rozszeżenie diety dziecka: